Levensloop

Jeugd

Laat ik mijn verhaal beginnen met de lagere school in Rijssen, mijn geboorteplaats. Ik kon “goed leren”, en ik kreeg het advies “Gymnasium”. Maar mijn ouders vonden dat voor een arbeiderskind maar niets , dus werd ik naar Holten gestuurd waar een algemene scholengemeenschap was.

Aangezien ik toen flierefluitend door het leven ging en veel tijd besteedde aan biljarten in het café in plaats van lessen volgen, heb ik daar de mavo 4 spelenderwijs afgemaakt.

Ik wist niet wat ik wou, en ging daarna naar de MTS Elektrotechniek in Almelo.  Tijdens mijn stage vanuit de MTS ben ik een half jaar in Israël geweest. Hierna heb ik een half jaar gewerkt als onderhoudsmonteur in een kippenslachterij. Daarna heb ik een half jaar als klusjesman gewerkt op een vakantiekamp. Ik had toen genoeg geld om een jaar naar het buitenland te vertrekken, wat ik toen ook gedaan heb. Zodoende heb ik een jaar in een kibboets in Israël gewoond, dezelfde kibboets waar ik tijdens mijn MTS stage ook een half jaar geweest was.

Sociologie

Toen ik terug kwam in Nederland ben ik naar de Sociale Academie in Enschede gegaan, heb een basisjaar gevolgd, en een tweede jaar opbouwwerk. In die twee jaar kreeg ik belangstelling voor het vak sociologie, zodat ik in 1981 ben overgestapt naar de K.U. in Nijmegen. Zodoende ben ik in 1987 afgestudeerd als cultuur socioloog. (ik was toen 30)

In 1987 heb ik ook mijn huidige partner, Liesbeth, ontmoet.  Inmiddels hebben we alweer 35 jaar (sinds 1986b;; 2021) een (gelukkige) relatie.

ICT onderwijs

Als cultuur -socioloog was het voor mij zeer moeilijk om betaald werk te krijgen. Maar in die tijd was ik al bezig met computers. Omdat ik in die tijd werkloos was, deed ik vrijwilligerswerk bij de wetenschapswinkel in Utrecht. Liesbeth en ik waren vanuit Zaltbommel (waar Liesbeth woonde) naar de binnenstad van Utrecht verhuisd.

In 1989 heb ik een cursus “ICT docent informatica” gevolgd. Vanaf 1990 ben ik gaan werken. Ik ben praktijkbegeleider informatica geweest, helpdesk medewerker, nog een tijdje docent maatschappijleer, projectleider, en in de periode 1993 – 1999 heb ik als docent informatica gewerkt bij het ROC Amsterdam. Dagelijks ging ik van Utrecht op en neer naar Amsterdam.

In 1995 werd mijn dochter Els geboren…

Het leven was een feest: zowel Liesbeth als ik werkten 32 uur per week. Tijd om na te denken was in die periode veel minder aan de orde omdat we allebei opgingen in ons werk.

ICT bedrijfsleven / freelancer

In 2000 ben ik overgestapt naar het bedrijfsleven. De reden om dat te doen was ambitie. Ik wilde meer verdienen. Dat kon. Ik ben ontwerper, programmeur en analist geweest bij diverse bedrijven.

ICT onderwijs in Hoogeveen

In 2002 werden gevraagd door mijn zwager om weer het onderwijs in te gaan. Ditmaal als docent ICT bij het alfa college in Hoogeveen. Hier heb ik vanaf 2002 tot en met 2008 gewerkt.

In juni 2002 ben ik ook verhuisd met mijn gezin van Utrecht naar Assen. Daar wonen wij nog steeds op dezelfde plek, dus inmiddels alweer 19 jaar (2021).

Aangezien de motivatie van de leerlingen (in mijn beleving) het steeds minder werd (ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik alleen oppasser was) ben ik daarna weer overgestapt naar het bedrijfsleven

Rovecom

Van 2008 tot en met 2013 ben ik weer software ontwikkelaar geworden bij een bedrijf in Hoogeveen. Door een conflict met betrekking tot de wijze van software ontwikkelen ben ik in augustus 2013 baanloos geworden.

Baanloos

De eerste jaren (dus de periode 2013 – 2015) was een zware periode. De zin van het leven veel voor mij een beetje weg. In 2015 heb ik daarom besloten om deze zin weer terug te vinden in een activiteit die ik eigenlijk in mijn achterhoofd voor mijn pensioen had gepland: filosofie.

Tijdens mijn sociologie studie had ik al kennis gemaakt met diverse filosofische denkbeelden. Vanaf 2015 heb ik deze activiteit als hoofdactiviteit opgepakt. Inmiddels besteedde ik meer dan 20 uur per week aan het lezen van filosofische boeken, uittreksels maken, in groepen discussiëren over datgene wat we gelezen hebben, et cetera

De periode 2007 – 2013 is voor mijn gezin een zware tijd geweest. Els is in Assen nooit op haar plek geweest. Op haar 7 de verhuisde ze van Utrecht naar Assen, en kon dat niet plaatsen. Pas op haar 18 (in 2018) werd de diagnose Autisme gesteld. Inmiddels woont ze op een eigen flat in Assen.

Ik heb mijn draai gevonden. Voor de toekomst ben ik van plan om nog een aantal lezingen te geven, of bijvoorbeeld een filosofiecursus westerse filosofie. Er zijn twee deelgebieden in de filosofie die mijn interesse hebben: enerzijds de filosofie van de geest en anderzijds politieke filosofie. Het mag duidelijk zijn dat filosofie een centrale plaats in mijn leven inneemt.

De tweede plek is gereserveerd voor muziek. Ik ben een liefhebber van symfonische rockmuziek en elektronische muziek.

Met vriendelijke groet,

Jan