laatste wijziging: 07-03-2024

07 van Heemstra – Wat is ruimte waard

 
 Auteur: van Heemstra, Marjolijn
   Boek: Wat is ruimte waard 2023 - 90 blz
Gelezen: 18-02-2024 tot 21-02-2024 in Spanje tijdens het overwinteren
   Voor: SENIA Assen Fil 3


.

Introductie

.

Hoofdstuk I: Een ongemakkelijke ontmoeting

.

Hoofdstuk II: Wat is een maanvallei waard?

.

Hoofdstuk III: Het horizontale verleden



.

Hoofdstuk IV: Het gesprek met de maan

.

Hoofdstuk V: De maan haar gezicht teruggeven

Volgens Van Heemstra vereist het spreken over de maan als rechtspersoon een andere taal met een andere grondslag (mythe). Niet de horizontale mythe van ongebreidelde groei die de kolonisten ooit in staat stelden de aarde te exploiteren – en nu de ruimte, maar da verticale mythe waarin de maan haar inherente waarde en betekenis terugkrijgt.

Zoals ze zegt, “een taal waarmee wij een [–4–] antwoord kunnen geven op de vraag wat ze waard is als ze ons en geld oplevert.” (p. 21). Een taal die uitdrukking geeft aan de ecologische en culturele verbondenheid en zo de maan van diepte voorziet.

.

Hoofdstuk VI: De Voltzberg

Recensies

Discussievragen

  1. Van Heemstra maakt een onderscheid tussen horizontaal en verticaal denken. In hoeverre herkent u beide vormen van denken bij u zelf? En denkt u dat het mogelijk is om altijd de gelaagdheid van de omgeving in acht te nemen? Of is dit simpel weg te veeleisend?
  2. De maan heeft volgens Van Heemstra een grote culturele, spirituele en poëtische waarde. Welke waarde heeft de maan voor u? En kunt u andere objecten noemen die een dergelijke waarde hebben voor u?
  3. Volgens Van Heemstra moeten we een taal vinden waarmee wijantwoord kunnen geven op de vraag wat de maan waard is als ze ons geen geld oplevert. Bent u het hiermee eens? Zo ja, hoe ziet dit er volgens u uit? Of is het ook mogelijk om een duurzame verhouding tot de natuur te ontwikkelen door haar juist ineconomische waarde uit te drukken?
  4. Het lijkt erop dat Van Heemstra denkt dat de erkenning van de maan als rechtspersoon een brug vormt van horizontaal naar verticaal denken. Bent u het hier mee eens? Denkt u dat erandere manieren zijn om verticaal te leren denken?
  5. Vindt u dat de exploitatie van de ruimte een mogelijke oplossing biedt voor de problemen op aarde? Zo ja, op welke manier? Zo niet, welke gevaren ziet u?
  6. Volgens Van Heemstra reduceert horizontaal denken de natuur tot deeleenheden, waardoor de natuur als geheel haar intrinsieke waarde verliest. Echter heeft dit ook bijgedragen aan het menselijk welzijn zoals het coronavaccin, elektriciteit en anticonceptie. Denkt u dat een holistische beleving van de natuur dergelijke progressie in de weg staat? Of zijn beide te verenigen?
  7. Volgens Van Heemstra zou het verplaatsen van haar familiesteen op de Voltzberg een onwil zijn om te veranderen.Bent u het daar mee eens? Wat zou u doen?
  8. Heeft dit essay u nieuwe inzichten gegeven op uw verhouding tot de natuur? Zo ja, denkt u dat dit een verandering teweegbrengt in uw beleving van de omgeving?
  9. Waarom zou u dit essay aan andere mensen aanraden? [–6–]