laatste wijziging: 10-05-2024

14 Frege – Begriffsschrift

 

Gottlob Frege: Conceptueel schrijven, een formuletaal van puur denken gemodelleerd naar rekenkunde (klassieke wetenschappelijke teksten) (Duitse editie) 1e editie 2018 Editie, Kindle-editie


Het conceptuele schrijven van Gottlob Frege is een van de meest bijzondere geschriften in de geschiedenis van de logica. Met haar alleen begon in 1879 het hoofdstuk van de moderne formele logica. Zelfs vandaag de dag kunnen we nauwelijks begrijpen hoe de diversiteit van de baanbrekende inhoud ervan door één individu kan worden bereikt. Niettemin was de bijna perfecte oprichtingstekst ooit een mislukking bij het publiceren; hij bleef verkeerd begrepen en werd afgewezen. Deze inmiddels klassieke wetenschappelijke tekst was zijn tijd ver vooruit. Het duurde tientallen jaren voordat de baanbrekende inhoud van het geschrift algemene erkenning kreeg. Het huidige commentaar biedt zowel een eerste alomvattende historische als filosofische inbedding en opent een intelligente benadering door een permanente focus op het werk.
De auteurs Gottlob Frege (1848-1925), grondlegger van de moderne formele logica, grondlegger van de moderne semantiek, initiatiefnemer van de taalkritische wending, pionier van de analytische filosofie, is nu een van de meest invloedrijke filosofen in de geschiedenis. Zijn argumentatiestijl werd een paradigma van filosofische analyse, en zijn technische prestaties werden onmisbare hulpmiddelen in de logica en wiskunde. Andere belangrijke werken: The Basics of Arithmetic (1884), Basic Laws of Arithmetic (2 delen, 1893/1903), “On Sense and Meaning” (1892).