laatste wijziging: 21-08-2024

18 Frans Timmermans – Nederland is van ons allemaal


Pleidooi tegen onverschilligheid en voor een nieuw gevoel van gemeenschap


  • Zelden is onze wereld zo snel en diepgaand veranderd als nu.
  • Door de vele onzekerheden en bedreigingen is het verleidelijk de ogen te sluiten en met de rug naar de toekomst te gaan staan.
  • Autocraten maken daar misbruik van en kunnen via democratische verkiezingen aan de macht komen om vervolgens stap voor stap vrijheden te ontmantelen en samenlevingen te gijzelen met haat en onderling wantrouwen. Dit gebeurt, ver weg en dichtbij.
  • Maar het hoeft niet, zolang we weigeren onverschillig te worden en blijven inzien dat we samen goed in staat zijn een eerlijkere en duurzame toekomst vorm te geven.
    • Bladzijde 40 “De grootste vijand is de onverschilligheid van de meerderheid
  • Nederland is van ons allemaal bevat een lucide en bevlogen pleidooi voor een open samenleving en een indringende lezing over het belang van individu én gemeenschap in een tijd waar er heel veel op het spel staat.

 

Recensies


Pleidooi voor verschilligheid

Het voorwoord heeft een bijzonder persoonlijk begin omdat Frans Timmermans de jaren waarin hijzelf werd geboren en zijn zonen en kleindochter werden geboren, steeds koppelt aan belangrijke politieke gebeurtenissen in dat jaar. Hij geeft vervolgens een krachtige schets van de huidige maatschappelijke en politieke situatie in Nederland en benoemt door heel de lezing heen de dreiging van Poetin: “Rusland is onder Poetin van een ‘geleide democratie’ via een autocratie tot een totalitaire staat verworden” (p. 24). Dichterbij wijst hij op het gevaar van het ultrarechtse denken van de PVV en Geert Wilders. Hij ziet dan ook een “opdracht van de roodgroene beweging” om mensen bij elkaar te brengen en zich tegen deze ondermijnende krachten te verweren.

Het is een mooi verhaal dat hij heeft gehouden en je zou wensen dat het ook zó in de Tweede Kamer klinkt, als een helder, positief en aansprekend geluid van sociaal denkende mensen die niet zozeer ergens tégen maar vooral ergens vóór zijn.

Vertrouwen



Dit boekje is een bewerking van de Banning lezing die Frans Timmermans hield op 21 februari 2024 in De Rode Hoed in Amsterdam. Frans Timmermans is sinds 6 december 2023 fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA en was daarvan van 1 november 2014 tot 22 augustus 2023 eurocommissaris en eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Eerder zat hij in de Tweede Kamer voor de PvdA van 1998 tot 2007 en van 2010 tot 2012 was hij minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet Rutte.

Recensie uit de Volkskrant


 



Woordinflatie

Waardevol Kamerlid


De boel bij elkaar

Plichtmatig

De analyse is er, nu nog de praktische alternatieven en een strijdbare verwoording.