laatste wijziging: 30-05-2022

6 Het populisme denken

Bladzijde 145 tot en met 157


6.1 Het onvindbare volk

14-05-2022 De “staat” wordt gezien als een (ondeelbaar) lichaam            1 volk / 1 rijk / 1 leider principe

Volkssoevereiniteit is een basisuitgangspunt voor democratie dat door vrijwel alle betrokkenen wordt gewaardeerd. Daartegenover lokt het woord populisme heel verschillende reacties op, meestal negatieve. Probleem is, dat ‘het volk’ een onbepaalde kracht is. Het is niet een vindbaar subject. De vertegenwoordiger van het volk, is dat dan een fictieve persoon? En wat is de eigenlijke rechtvaardiging van het vertegenwoordigende systeem?

6.2 Het volk vertegenwoordigen

Rosanvallon ziet een groeiende democratische veeleisendheid van burgers, een groeiende ongelijkheid en separatisme. Reden genoeg voor hem om aandacht aan het begrip populisme te besteden, met de bestendige bedoeling het democratisch functioneren te helpen verbeteren.

6.3 Het populisme denken om de democratie beter te verwezenlijken

6.4 De drievoudige populistische simplificatie

Het gaat de populisten niet de om de innerlijke kwaliteit van de maatschappelijke verhoudingen, maar steeds over identiteiten. Het goede van de echte inwoners van de natie.

De anderen als negatieve factoren, die er niet thuishoren.

Er is sprake van een wij/zij-denken Om kritiek te leveren vindt Rosanvallon het nodig om de democratie geheel opnieuw uit te vinden en daarvoor een project te starten.

6.5 Democratie complexer maken om haar te verwezenlijken

6.6 Democratie : overleg, interactie en de productie van een gemeenschapsleven



6.7 Wat het einde v d 19de eeuw ons kan leren