laatste wijziging: 03-07-2024

091 135 Sectie 1 Boek 1

Bladzijde 91 tot en met 135

  Deel 1 Kritiek van het esthetisch oordeelsvermogen
Sectie 1 Analytica van het esthetisch oordeelsvermogen
  Boek 1

 

 

 

 

 

91 ****** Boek 1 Analytica van het schone

Eerste moment van het smaakoordeel, volgens de kwaliteit

 

91 $1 Het smaakoordeel is esthetisch

 

PRE Smaak is het vermogen tot beoordeling van het schone

93 $2 Het welgevallen dat het smaakoordeel bepaalt, kent geen enkel belang

–      93 Het wel gevallen dat we met de voorstelling van de existentie van een object verbinden, heet belang

 

 

PRE wat vind ik mooi?

 

 

 

 

94 $3 Het welgevallen in het aangename is met belang verbonden

 

Pre aangenaam is wat de zintuigen in de gewaarwording behaagt

 

 

 

 

 

 

96 $4 Het welgevallen in het goede is met belang verbonden

 

 

PRE goed en mooi

 

 

 

 

98 $5 Vergelijking van de drie specifiek verschillende types van welbehagen

 

100 Tweede moment van het smaakoordeel, namelijk volgens zijn kwantiteit

 

 

100 $6 Het schone is datgene wat zonder begrippen als object van algemeen welgevallen wordt voorgesteld

 

–           100 AA 212 […] ja er moet een aanspraak op subjectieve algemeenheid mee verbonden zijn

101 $7 Vergelijking van het schone met het goede en het aangename aan de hand van het genoemde kenmerk

 

PRE ” Iedereen heeft zijn eigen (zintuiglijke) smaak

 

12 juni 2024 ” mooi” is dus altijd in relatie tot anderen. Ik haal bijvoorbeeld van elektronische ” Berlin” muziek

 

 

 

102 $8 De algemeenheid van het welgevallen wordt in een smaak-oordeel alleen als subjectief voorgesteld

 

 

 

 

 

 

 

 

105 $9 Onderzoek naar de vraag of bij het smaakoordeel het gevoel van lust aan de beoordeling van het object voorafgaat, dan wel of het omgekeerde het geval is

 

 

 

109 Derde moment van het smaakoordeel, volgens de relatie van de doelen die in het oordeel in beschouwing wordt genomen

 

 

108 Uit het tweede moment afgeleide definitie van het schone

 

PRE mooi is wat zonder begrip algemeen bevalt

§10 Doelmatigheid in het algemeen

 

§11 110 Het smaakoordeel heeft alleen de vorm van de doelmatigheid van een object (of van de wijze van voorstellen ervan) als grond

 

 

§12 Het smaakoordeel berust op a priori-gronden

 

 

 

13 112 Het zuivere smaakoordeel is onafhankelijk van bekoring of ontroering

 

113 §14 Toelichting aan de hand van voorbeelden

 

plaatje van een gazon

plaatje van een viool

 

 

 

 

116 §15 Het smaakoordeel is volkomen onafhankelijk van het begrip volmaaktheid

 

 

119 § 16 Een smaakoordeel dat een object voor schoon verklaart onder de voorwaarde van een bepaald begrip, is niet zuiver

 

 

§ 17 Het ideaal van de schoonheid 122

 

 

 

 

 

%%% 01-07-2024 Racistisch?

 

———-

 

———————

 

127 Uit dit derde moment afgeleide definitie van dit schone

 

PRE

Schoonheid is de vorm Van de doelmatigheid van een object, voor zover die in het object wordt waargenomen

Noot Kant :

127 Vierde moment van het smaakoordeel, volgens de modaliteit van het welgevallen in het object

 

Modaliteit = voorwaarden / bepalingen

PRE is de smaak aan voorwaarden verbonden?

127 §18 Wat de modaliteit van een smaakoordeel is

 

 

128 §19 De subjectieve noodzakelijkheid die we het smaakoordeel toeschrijven, is voorwaardelijk

 

128 §20 De voorwaarde voor de noodzakelijkheid die een smaakoordeel veronderstelt, is de idee van een gemeenschappelijke zin

 

 

129 §21 Kunnen we met reden een gemeenschappelijke zin veronderstellen?

 

 

130 §22 De noodzakelijkheid van de algemene bepaling die in een smaakoordeel wordt gedacht, is een subjectieve noodzakelijkheid die onder de vooronderstelling van een gemeenschappelijke zin als objectief wordt voorgesteld

 

 

——————

 

132  Uit Het vierde moment afgeleide definitie van het schone

 

PRE

Mooi is wat zonder begrip als object van een noodzakelijk welgevallen wordt gekend

132 Algemene opmerking bij het eerste Boek van de analytica

 

 

 

 

 

 

 

——————–

 

135 einde boek 1