laatste wijziging: 01-11-2017

925 BOEK Bas Heijne Onbehagen

- Boek : Onbehagen
Auteur : Bas Heijne - 2016

In dit essay vraagt Heijne zich af waar het huidige maatschappelijke onbehagen vandaan komt. Hij laat zien dat de moderne mens in cultuur vormende spanning tussen het lustprincipe en het realiteitsprincipe, het laatste principe negeert. Het gevolg is een egocentrische, consumerende mens. Maar ook een burger die weliswaar steeds autonomer wordt, maar die autonomie als een zware last ervaart. Dit wekt woede en vernietigingsdrang in hem op.

Opvallend is dat Heijne in zijn beschouwing weliswaar Freud gebruikt, maar vooral het werk van Crawford (‘De wereld buiten je hoofd’, 2015) met instemming aanhaalt.

Ik heb dit boek in september 2017 in de Senia leesgroep van Assen besproken. De uitgangspunten van dit essay waren voor de deelnemers ( we waren met 5 mensen) zeer verschillend. We zijn het grootste deel van de tijd bezig geweest met de vraag: ‘”Gaat de mensheid volgens u in een opwaartse richting, of draait ze in een kringetje rond? ‘” De meesten vonden dat er geen sprake was van vooruitgang. De argumentatie was veelal niet duidelijk, ook omdat de verschillende deelnemers vanuit een totaal ander perspectief dit essay hadden gelezen.